«Україна буде»: як відбувся День Незалежності без традиційного параду

Вшанування борців за українську державність у День Незалежності надважливе для морального здоров’я та єдності нації. Цьогорічна відсутність традиційного військового параду не завадила членам партії «Республіканська платформа» дотриматися цього принципу і висловити вдячність захисникам національного суверенітету.

На День Незалежності у Києві Республіканська платформа долучилася до маршу захисників України. Учасниками колони стали колишні члени Української Гельсінської спілки, з якої виникла Українська Республіканська партія (Республіканська платформа – її пряма правонаступниця).

Серед учасників маршу – політв’язень і голова ветеранського об’єднання УГС Олесь Шевченко, політв’язень і біограф діячів дисидентського руху Василь Овсієнко, секретар Української Гельсінської групи і дружина її покійного Голови Раїса Руденко, член УГС і дружина «батька» сучасної української незалежності Надія Лук’яненко, дисиденти, політв’язні та члени їхніх родин.

Громадяни вітали їх із шаною та вдячністю: десятки тисяч українців вигукували «Дякую!» борцям за незалежність, до сліз розчуливши людей, які зуміли не зламатись в радянських таборах та в’язницях.

«Пригадалось, як на початку 90-х під час одного з виїздів на акцію до Києва автобуси з членами УГС не пустили в місто, і ми йшли пішки проїжджою частиною від Святошино, періодично скандуючи «Гей, кияни, годі спати! Треба волю здобувати!». Тоді лише поодинокі вікна відчинялись, а в перехожих здебільшого був здивований вираз обличчя. Через 19 років десятки тисяч українців дякували й вітали всіх, хто виборював незалежність ще за тоталітарних радянських часів, а згодом боролись за українську Україну», – розповів голова «Республіканської платформи» Олег Павлишин, один з учасників маршу.

Після маршу за участі «Республіканської платформи» відбувся «Воля-фест», започаткований Хотівською сільською радою та Києво-Святошинською районною радою та адміністрацією на честь Дня Незалежності та дня народження Левка Лук’яненка.

«Вразила квінтесенція нашої з пані Надією Лук’яненко розмови з однією з жінок: України ми не віддамо, хто б там чого не хотів. Адже оце «України не віддамо» було основним рефреном і під час маршу захисників України в Києві. Повільно, дуже повільно змінюються часи, але ж змінюються», – вважає Павлишин.

Філософською квінтесенцією дня стало гасло «Волі-фесту», цитата Лук’яненка: «Ні в якому разу не спиняйтеся». Василь Овсієнко розповідав, як у відповідь на саркастичне зауваження слідчого: «Скільки вас є, націоналістів на УРСР? Може людей 40-50», Лук’яненко відповів: «Навіть якщо я залишуся сам, Україна буде». Цьогорічний День Незалежності – доказ того, що Україна справді буде.

Коментарі: 0

Залишити відповідь