Гібридна війна Путіна, або як Росія хоче стати вовком в овечій шкурі

Путін терміново перекваліфіковується на «голуба миру». І ця зміна «образу», схоже, була запланована ще до зустрічі з президентом США Джо Байденом, про що свідчить розлогий виступ від 12 червня сумнозвісного Владислава Суркова (в парі з терористом і колишнім прем’ром так званої ДНР Олександром Бородаєм) в ефірі одного з російсько-сепаратистських каналів.

Сурков – апологет війни на Донбасі та ідеолог «Новоросії», який був заступником голови уряду РФ в найнапруженіші моменти військової агресії і відповідав за «работу на Украине» (про що свідчать і плівки Медведчука). На виступі він заговорив про повернення України в Московію «м’якою силою», яка містить і дипломатичну, і інформаційну складову, і діяльність спецслужб – тобто гібридна війна в повному обсязі.    

Раптове висловлювання уже забутого Суркова можна було б вважати лише спробою повернення в «велику політику» і саморекламою. Однак, ймовірно, Сурков та подібні до нього персонажі знають нові віяння в Кремлі, а, можливо, і взагалі діють за прямим дорученням спецслужб.

Останні активності і самого Путіна, і колективного Кремля підтверджують, що  концепцію прямої військової агресії щодо України змінено на застосування «м’якої сили» і гібридної війни. Принаймні поки що. І основним знаряддям упокорення України обрані Мінські домовленості. Той же Сурков, співаючи оди цим домовленостям, допускає їх «неповне» виконання і певні поступки з російського боку. Водночас Путін, вичавивши з Байдена вкрай небезпечну фразу про Мінські угоди як єдиний шлях до миру, взявся за Європу загалом, оскільки перед тим узгодив так звані «кластери» виконання угод з Макроном і Меркель.

Обробка Європи і Заходу загалом іде цілком в стилі гібридної війни: одвічне російське шахрайство і пропаганда. Інакше і не назвеш ситуацію, коли Путін в статті німецькій газеті про Європу і Росію, розповідає байки про «історичне примирення», «нерозривний культурний та історичний зв’язок» і «відновлення всеохопного партнерства» з  Європою. Водночас весь негатив спрямовано проти України і НАТО, а весь жаль – на начебто організацію США «перевороту» в Україні та підтримку його з боку європейських країн.

Водночас, на тлі «мирного» Путіна, міністр оборони Росії Сергій Шойгу лякає європейців вибухонебезпечною ситуацією і заявляє про світову загрозу нового протистояння – більш небезпечного, ніж за часів холодної війни. Тут же ідуть облудні заяви, що Росія має відповідальність за «безпеку і процвітання сусідніх країн» та має намір «сприяти деескалації регіональних конфліктів». Мабуть, з таких «янгольських» мотивів Кремль веде війни та вбиває і тероризує громадян інших держав. Як це було в Придністров’ї, Грузії і є в Україні. Чи навіть масово бомбить «килимовими» бомбардуваннями цілі села у своїх республіках, як це було у Чечні.

Але оскільки Путін пропонує «бути відкритими, незважаючи на минуле», то Росія  уже хоче відмови США і НАТО від навчань Sea Breeze-2021 у Чорному морі, бо ті, мовляв, «мають агресивний характер і заохочують мілітаристські настрої в Києві».

Лейтмотив бажань Москви проглядається в дописах кремлівських ботів, які, коментуючи названу вище статтю в німецькій газеті, закликають «отбросить обиды и ненависть и проникнуться духом умиротворения», і, головне, «Запад должен поверить Путину на слово!».

Це дуже вигідно: ви вірите «на слово», а ми далі робимо що заманеться, руйнуючи безпеку Європи і світу, про які «на словах» так піклуємося. Час покаже, як зреагують країни Європи і світу на кремлівські кроки, адже залучено максимальний арсенал агентів впливу і спецслужб для легітимізації Росії в міжнародній спільноті.

Головне, щоб обіцянками та «компромісними» угодами Росія не ошукала українців. Адже зміна войовничості на «примирення» в Путіна викликана не добрим бажанням, а історичним вмиранням і неспроможністю російської імперії та непоступливістю насамперед українців. А от послідовна і конкретна допомога держав Заходу в обмеженні бажання Путіна і далі чавити Україну та повертати її в російське ярмо дуже б не завадила.

Коментарі: 0

Залишити відповідь