Україна, Росія і Білорусь ‒ один народ в уяві Путіна. Чим це загрожує українцям?

Путін нарешті опосередковано визнав, що російська (вона ж радянська) імперія помирає. Під час свого чотирьохгодинного виступу він сказав, що Росія не буде повертати колишні радянські республіки, оскільки демографічні процеси в цих республіках можуть «розмити державоутворювальне етнічне ядро». А от таким ядром Путін назвав росіян, білорусів та українців, яких він вважає одним народом. Російських журналіст і колишній депутат Ігор Яковенко розцінює слова про етнонаціональне ядро як спробу створити хоч якусь формалізовану ідеологію путінського режиму, в цьому випадку – ідеологію російського нацизму.

З цим можна погоджуватись чи ні. Однак цілком імовірно, що такий поворот є просто загальним поясненням, чому ці республіки в союз він зібрати вже не може. Попри безглуздість та обурливість уже неодноразових висловлювань Путіна про один народ, такі заяви дозволяють побачити його справжні наміри (адже нещодавно Путін почав створювати собі образ «голуба миру»). Це підтверджує і підписаний ним указ про Стратегію національної безпеки Російської федерації. В наскрізь брехливому документі немає жодного слова про один народ, але є згадка про «укріплення зв’язків між російським, білоруським та українськими народами». Вочевидь, для «укріплення» цих зв’язків Росія не припиняє війну на Донбасі та вбиває українців. Інакше як когнітивним дисонансом не можна пояснити не лише, то «один народ, то три народи», а й те що в Стратегії не поодиноко вживається то «народ Росії», то «народи Росії».

Попри всю загальність та позірну «миролюбність» в Стратегії в двох місцях згадується про російську мову, яку начебто дискредитують в РФ і  роль якої потрібно укріпляти як у світовому просторі, так і в статусі мови «міжнаціонального спілкування».

І хоча на папері Росія прагне до «зміцнення довіри і безпеки в міжнародній сфері» (що вочевидь підтверджується її війнами в Молдові, Грузії, Україні, Сирії), вона вважає правомірним застосувати симетричні та асиметричні (!) заходи навіть у відповідь на санкції.

Бачиться, що у Росії немає ніякої ідеології за винятком бажання зберегти імперію навіть в урізаному вигляді. І тут для українців немає нічого хорошого, бо за неї імперці різного штибу чіплятимуться до кінця. І хоча в Кремлі дуже «по-московському», ведучи проти нас війну, не внесли нашу державу до списку недружніх країн, Росія була і залишається нашим ворогом. Тому державі, і насамперед її громадянському суспільству, необхідно вистояти до остаточного розпаду російсько-радянської імперії, коли б цей розпад не настав.

Коментарі: 0

Залишити відповідь