Велика профанація з Великим гербом

Профанація – лише  так можна розцінювати ситуацію з абсолютною більшістю ініціатив Зеленського, великих чи малих. Наприклад, минулорічне «святкування» Дня незалежності чи недавній скандал навколо совєцької інсталяції «для зйомок» на місці загибелі Небесної сотні, яку демонтували активісти. Профан, згідно з визначенням, береться безграмотно пояснювати високі ідеї, спотворюючи їхнє покликання, профануючи самі ідеї.

А якщо профан ще й марнославний, то його «ініціативи» набирають мало не маніакального характеру. Чим і користується його оточення в своїх цілях. Саме такою є історія і з великим гербом України. Адже зовсім незрозуміло, навіщо педалювати ухвалення Великого герба і вимагати позачергової сесії Верховної Ради (призначена на 24 серпня, після урочистого засідання ВР), якщо проєкт герба не відповідає ні історичним традиціям, ні геральдичній науці та має низку хиб виконання.

Проєкт піддали цілком об’єктивній критиці суспільства і спеціалістів з геральдики. Це аж ніяк не сприяє рейтингу Володимира Зеленського.

За будь-яку ціну дехто намагається пропхати «свій» варіант, який, мабуть, просто «сподобався» Зеленському. Це відбулося з нехтуванням історичними традиціями, наукою, законом і здоровим глуздом. Бо в разі ухвалення закону пропонується доручити Комітету з питань організації державної влади при підготовці закону на підпис Голові ВР здійснити спільно з Головним юридичним управлінням Апарату Верховної Ради України його техніко-юридичне доопрацювання. Тобто уже після (!) прийняття закону Верховною Радою його буде «доопрацьовувати» комітет і апарат ВР.

До болю нагадує часи Януковича: «що хочу, те й роблю». Таке ставлення Офісу президента та його «слуг» до державних символів, святкування Незалежності,  конкурсу з обрання керівника Бюро економічної безпеки, і до багато чого іншого.

Водночас, як зазначають депутати ВР, поки що немає 300 голосів для голосування за проєкт «в цілому». Тому головне питання – чи захочуть депутати ВР брати участь в цьому карнавалі профанації задля, можливо, навіть не марнославства Зеленського, скільки вислужування перед ним інших «слуг». Бо співдоповідачем від комітету є відомий спеціаліст з «корабельних сосен», голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко.

Ухвалення законопроєкту про Великий герб навіть у першому читанні (необхідно 226 голосів) буде шкідливим, а у варіанті від комітету – відразу «в цілому» – взагалі скандальним. Проте парадокс і насмішка профанації полягає в тому, що він зашкодить не лише Україні, а й самому Зеленському і його «слугам». Бо профанувати державні та національні символи – справа небезпечна і, як результат, невдячна.

Коментарі: 0

Залишити відповідь