Вимагайте української – захищайте закон про мову

Мову можна «винести за дужки», вважає керівник партії «Слуга народу» Дмитро Разумков.

Голова офісу новообраного президента Андрій Богдан заявив, що російській мові треба надати офіційний статус на Донеччині й Луганщині, а українською розмовляють лише в трьох областях: Львівській, Тернопільській та Івано-Франківській.

Представник команди Зеленського Святослав Юраш назвав закон про мову «батогом» і додав, що «українська мова завойовує Україну».

Потрібно шукати компроміси, стверджує Богдан. Однак щодо мови компромісів бути не може. «Винести мову за дужки» – це, як зазначив письменник Сергій Жадан, загрозливий популізм. Адже питання мови «стосується ідентичності, стратегічного розвитку країни».

Здавалось би, законом «Про забезпечення функціонування української мови як державної» ми поставили шах і мат вторинності української мови на смисловій шахівниці. Ми взяли курс на українізацію – обов’язкове використання української в більшості сфер суспільного життя.

Однак нова влада, з огляду на сумнівні заяви, може знівелювати закон про мову і – щонайменше – не забезпечити його виконання. Вона зайде так далеко, як дозволить їй активне громадянське суспільство.

Саме тому принципово не можна нехтувати законом у жодній сфері життя. Одна з форм протистояння деукраїнізації – створення мережі особистісного спротиву. Спілкуйтеся українською самі й вимагайте виконання закону про мову всюди, де він це дозволяє. Просіть перейти на українську в магазинах, ресторанах,  державних установах.

Використовувати державну мову в Україні – це не утиски, а адекватний стан речей. Це важливо навіть за відсутності зовнішнього ворога, а в сучасних умовах необхідність поширення української важко переоцінити.

«Можете російською, я розумію», – це прямий шлях до ігнорування закону і його мети. Адже україномовний простір – надважлива складова національної безпеки та цілісності країни.

Коментарі: 0

Залишити відповідь