Піррова перемога над Трубою

3 грудня Верховна Рада «рішуче» перезавантажила Державне бюро розслідувань (ДБР). Внаслідок цього звільнять директора ДБР Романа Трубу і його заступників. Загалом це добре. Однак біс криється в деталях і перемога(?) над одіозним керівником має всі шанси стати пірровою.

Другого листопада з’явилася інформація про те, що «права рука» Труби Ігор Щербина отримував хабар у 150 тисяч доларів (це ми, звичайно, розглядаємо тільки як випадковість). А вже наступного дня перед голосуванням депутатів Зеленський у фейсбуці закликав «підтримати важливі поправки та загалом законопроект № 2116 щодо вдосконалення роботи Державного бюро розслідувань». При цьому з сумом зазначав: «Ця інституція створювалась як незалежна та об’єктивна. Шкода, якщо ці добрі наміри не справдяться».

Мусимо ще раз засмутити президента – добрі наміри і зараз не справдяться. Бо навіть лояльна до Зе-команди «Українська правда» (УП)  зазначає: «Бюро [ДБР] з центрального органу державної влади, підзвітного Кабміну, стане правоохоронним органом з президентської вертикалі. Глава держави затверджуватиме структуру ДБР, положення про Раду громадського контролю та порядок її формування». Про яку незалежність і об’єктивність може йтися, якщо Зеленський призначатиме і в.о. директора ДБР і, через 4 місяці, директора ДБР без подання прем’єра, затверджуватиме штатний розпис бюро. Конкурсна комісія, за поданням якої президент призначає директора, формується за схемою: 3 особи від  Офісу президента, 3 – від Верховної Ради (в нашому розумінні – виконавчого органу Офісу президента в представницькій владі) і 3 – від міжнародних організацій від Кабінету міністрів (знову-таки – виконавчого органу президента). Думається, хто контролюватиме таку «комісію», пояснювати зайве.

Але вишенькою на торті може стати імовірна кандидатура на директора ДБР. «Українська правда» називає кандидатом одного з нинішніх заступників Руслана Рябошапки, Віктора Трепака, який став відомим широкому загалу через чорну бухгалтерію Партії регіонів і має загалом непогану репутацію. Але УП сором’язливо замовчує основну кандидатуру – заступника Богдана з Офісу президента Андрія Смирнова, який був адвокатом Лукаш, Єфремова, Корбана і має спільну фотографію з Портновим, від дружби з яким, щоправда, відхрещується.  

Отримавши від ситуації з ДБР «два в одному» – і одіозного Труби позбувся, і закон під себе коханого протягнув, Зеленський не врахував третьої компоненти – відповідальності. Бо тепер президент і лише президент в очах громадян буде відповідати за діяльність «українського ФБР». Тут уже зманеврувати, навіть як у випадку з Кабміном і Верховною Радою, спихаючи на «поганих бояр», не вдасться. Втім, він, мабуть, спробує. Адже була вже сценка в Теслі з веселеньким трендом: не впораються, тоді поміняю.  

Коментарі: 0

Залишити відповідь