У чому небезпека «харківської групи» на чолі ДБР

ДБР повільно захоплює «харківська група», яка працює на Москву – умисно чи несвідомо. Новий виконувач обов’язків директора бюро Олександр Соколов дав велике інтерв’ю виданню «Українська правда», у якому розповів про свою діяльність на новій посаді. І, звісно, у ньому все не надто втішно. 

Найперше Соколов показує свою некомпетентність і небажання говорити прямо, особливо щодо справи Тетяни Чорновол, яку звинувачують в умисному вбивстві через підпал офісу Партії регіонів, де загинув працівник. 

Новоспечений виконувач обов’язків стверджує, що ДБР повинно неупереджено ставитися до справ Майдану і бути «рівновіддаленими» як від представників тодішньої влади, так і від протестувальників. Щоправда, поки вдається показати «віддаленість» від протестувальників, але не від тодішньої влади. 

«Ми командні люди», – каже Соколов. Щоправда, невідомо, з якої він команди. 

Призначення Соколова і Бабікова, заступників генпрокурора Ірини Венедіктової, яка на той час працювала головою Державного бюро розслідувань, було максимально непрозорим, вказують журналісти bihus.info

І, ймовірно, це був звичайний «договорняк». 

Ганна Соколова, дружина пана Олександра, задекларувала 125 тисяч гривень доходу від «Перегрін Кепітал Груп». Це юридична фірма Наталії Колесник, матері Дениса Колесника. Колесник працює у харківському відділенні кіберполіції і є чоловіком Венедіктової. Сама Венедіктова теж володіє двома товарними знаками, у яких зазначається слово «Перегрін».

Пізніше «Українська правда» з’ясувала, что Колесник має серйозний вплив на діяльність ДБР. Венедіктова часто брала його з собою на зустрічі, і він навіть проводив «співбесіди» в бюро (схожу схему, здається, нещодавно бачили у брата Андрія Єрмака). 

Венедіктова, Соколов, Колесник – усі працювали у Харкові. Адвокат Януковича, Олександр Бабіков, теж. Він шість років провів у прокуратурі Харківської області. 

У Бабікова, схоже, є конфлікт із Арсеном Аваковим. У 2012 році, коли Бабіков був начальником управління прокуратури Харківської області, проти Авакова порушили кримінальну справу за перевищення влади та службових повноважень через справу  про відчуження землі. Тоді його розшукував Інтерпол. 

Відомо, що Аваков виступив на захист Чорновол. Це, звісно, ніяк не виправдовує його ганебні дії протягом усього часу при владі, однак дає зрозуміти, у чому річ. 

Харків захоплює Київ і у Верховній Раді. Депутатка від «Слуги народу» Галина Третьякова внесла законопроєкт з пропозицією перенести Конституційний суд до Харкова. 

Ця абсолютно безглузда ідея виникла після двох «неугодних» владі рішень, які виніс Конституційний суд. Спершу він визнав неконституційним бажання Володимира Зеленського одноосібно призначати голів ДБР і НАБУ. Потім – про реорганізацію Верховного суду. 

Звісно, Третьякова пояснює це тим, що Конституційний суд повинен бути незалежним від політичних впливів Києва. До слова, про це саме каже й Соколов у своєму інтерв’ю: «…Київ має свою специфіку. Тут все заполітизовано, все оцінюється не з погляду доказів, а з політичних уподобань, мотивів». А у Харкові, за його словами, – все інакше. 

Проте Харків – один із найбільш проблемних регіонів після Донеччини й Луганщини з точки зору московського реваншу. Що й казати, якщо тут при владі ще з 2010 року Геннадій Кернес, який хоче з почестями провести акцію «Безсмертний полк» на 9 травня. Як тут не згадати події сторічної давнини, коли більшовики створили уряд у Харкові, щоб легітимізувати свою владу в Україні. 

Це надто схоже на реванш: проросійський Єрмак, «харківська група» на чолі правоохоронних органів. Крім того, міністр оборони Андрій Таран ліквідував Офіс реформ, який був центром змін в Армії. 

Це вже навіть не тенденція, а схема роботи влади в Україні. Володимир Зеленський особисто призначив генпрокурора Венедіктову і голову свого офісу Андрія Єрмака (а після резонансних справ – не звільнив його). Тож необхідно позбутися ілюзій щодо діяльності і позиції президента. Зараз вона очевидна. 

Коментарі: 0

Залишити відповідь