Конституційний суд: що далі?

Вочевидь, рішення Конституційного суду (КС) про неконституційність статті про незаконне збагачення, ініційоване депутатами ОПЗЖ і «За майбутнє», переповнило чашу терпіння колективного Заходу, і він цілком серйозно пригрозив Україні скасуванням безвізу з Євросоюзом і відмовою в кредитах.

На цьому етапі для будь-якої влади в Україні це означає швидку політичну смерть. Реакція була швидкою: засідання Ради національної безпеки і оборони  (РНБО), законопроєкт Зеленського до Верховної Ради про припинення повноважень КС і відміну рішень про незаконне збагачення, термінове відкриття Кабміном закритого згідно рішення КС реєстру електронних декларацій про доходи.

Після місцевих виборів стало очевидним, що владу почнуть «рвати під себе»  територіально – можливий навіть «парад сепаратизму» в радах, де більшість отримають проросійські сили. Рішення КС продемонструвало ще одну спробу «рвати» владу в частині повноважень. Такою є доля будь-якої слабкої влади, яка не зміцнює державні інституції.

Наскільки можливе прийняття законопроєкту про звільнення суддів КС у Верховній Раді –  складне питання. З одного боку, є значний вплив у ВР кума Путіна Медведчука і олігарха Коломойського, а з іншого – абсолютно негативне сприйняття більшістю громадян цього рішення. 

Тобто, репутація і рейтинг депутатів – проти інтересів Кремля, олігархів і суддівського клану. Все це відбувається на фоні, делікатно кажучи, неповної юридичної обґрунтованості законопроєкту.

Однак немає сумніву у двох речах. Перша: вочевидь, це ініціатива насамперед Кремля, бо після реакції РНБО і подання законопроєкту на лінії фронту різко посилились обстріли, двоє наших військових загинули. Друга: Зеленський зможе говорити, що зробив «все, що міг», адже введено в дію рішення РНБО про доступ НАЗК до всіх державних баз, а голову КС Олександра Тупицького уже викликали на допит в Державне бюро розслідувань.

Так чи так, ця ситуація стане тестом на принаймні якусь дієздатність центральної влади. А для підтвердження чесності своїх намірів Зеленському добре б було в межах його повноважень ліквідувати скандальний окружний адмінсуд Києва (петиція набрала необхідну кількість голосів). Голова якого Вовк нахабно заявляє: «Міліція – наші друзі, СБУ – наші друзі, не друзі – це НАБУ. Х#й ми ВККС здамося!» (ВККС – Вища кваліфікаційна комісія суддів).

Коментарі: 0

Залишити відповідь