Замість низьких тарифів ‒ монополія олігархів

«Привітай президента платіжкою» – під таким гаслом відбулася акція протесту біля огорожі Офісу президента (до будівлі мітингувальників не допустила поліція) в день народження Володимира Зеленського. Це лише один з численних заходів проти підвищення ціни на комунальні послуги в Україні.

Після першої реакції на підвищення цін уряд за дорученням Зеленського просто обмежив ціну на газ та частково – на його доставку. Антимонопольний комітет показово відкрив шість проваджень щодо компаній, які начебто неправомірно завищували ціни. Втім зазвичай такі провадження нічим не закінчуються.

Ціну в сім гривень за кубометр газу влада обіцяє утримувати до завершення опалювального сезону. А подальший «стратегічний» напрям озвучив прем’єр Денис Шмигаль, який заявив про «8 кроків, які сприятимуть зменшенню тарифів для українців».

Окрім загальних фраз і обіцянок, в «кроках» є один справді стратегічний пункт – подання законопроєкту про укрупнення газзбутів. Уряд, який небезпідставно називають «урядом олігархічної єдності» має намір боротися з монополізацією газового ринку утворенням ще більших монополій! Бо як експерти-управлінці, так і протестувальники пропонують повернути у власність місцевих громад газотранспортні і газорозподільчі мережі на їхній території, які зараз перебувають у користуванні приватних акціонерних компаній.

Натомість уряд «олігархічної єдності» і далі має намір будувати монополії. Зокрема і за рахунок платників податків, як це відбувається з поверненням державі шахт Добропіллявугілля з оренди ДТЕКу Рината Ахметова. ДТЕК достроково розірвав договір оренди шахт, і цей «головний біль» держава бере на себе. Але уряд ще й має намір виплатити компенсацію (близько 400 мільйонів гривень) за «обладнання» при непогашених боргах ДТЕКу за оренду в попередній період. До того ж планується об’єднати шахти Добропіллявугілля з Центренерго, яке зав’язло в мільярдних боргах за менеджменту іншого олігарха – Ігоря Коломойського. Насправді це створення вертикально інтегрованої компанії – чергового монополіста (Центренерго постачає біля 18% теплової генерації та 8% електрики в Україні), якого планують приватизувати. Як і за які кошти – питання майбутнього, але це точно не має стосунку до демонополізації та деолігархізації.

Втім, в одному зі Шмигалем можна погодитися. Зараз не час говорити про зміну уряду чи його складу. Бо в умовах олігархічної єдності на посаду прем’єра уже може претендувати призначений на посаду в.о. міністра енергетики Юрій Вітренко. Це син тієї самої «прогресивної» соціалістки і адептки Росії та СРСР Наталії Вітренко, протеже Коломойського. Юрій Вітренко вважає можливим купувати газ в Росії напряму і хоче забрати Укртрансгаз – «курку, що несе золоті яйця» в Нафтогазу та підпорядкувати напряму своєму рідному міністерству. Недарма нардеп-«слуга» Данило Гетманцев уже заявляє про готовність більшості фракції «Слуга народу» у Верховній Раді затвердити Вітренка повноцінним міністром.

А далі – кінець епохи бідності, початок епохи злиднів, як казали на мітингу біля Офісу президента.

Коментарі: 0

Залишити відповідь