Справа Шеремета: чи шукатиме винних новий міністр МВС

П’ять років тому вбили журналіста Павла Шеремета. Виконавці не знайдені і досі, натомість «винні без вини» Андрій Антоненко, Юлія Кузьменко і Яна Дугарь відсиділи в СІЗО і далі перебувають в статусі підозрюваних, хоча уже очевидно, що слідство «від МВС» просто грубо притягує за вуха так звані «докази» і видає бажане за дійсне.

«Справа Шеремета», за яку так «активно» взялися і Аваков, і Зеленський, і колишній генпрокурор Руслан Рябошапка, сильно вдарила по репутації влади і була, вочевидь, однією з причин відставки міністра внутрішніх справ Арсена Авакова.

Однак зі зміною міністра ситуація не надто покращується. Новий міністр МВС Денис Монастирський вирішив «дочекатися» результатів  розгляду справи в суді, а потім робити висновки «щодо роботи і якості правоохоронної системи».

Новоспечений міністр не поспішає. Як і не поспішав на посаді народного депутата і голови комітету з правоохоронної діяльності Верховної Ради відновлювати відповідальність суддів за неправосудні рішення. Хоча він мав на це шість місяців.

Монастирський любить не стільки щось реформувати, скільки констатувати: то його комітет не проголосує за законопроєкти про відновлення відповідальності суддів, то відповідальність скасують, а кримінальні провадження проти «неправосудних» суддів закриють.

А що зробив для зміни ситуації сам голова комітету Монастирський? Хіба що написав довідку про те, що результати «наукового дослідження»(!) скандально відомого нардепа від ОПЗЖ Іллі Киви «впроваджуються у практичну діяльність» очолюваного ним правоохоронного комітету ВР.

Схоже, зміна «чорта» на «мило» не надто вплине ні на долю невинних, ні на справжнє реформування Міністерства внутрішніх справ. Бо позиція Монастирського не передбачає самостійної діяльності, а лише прислужування «верховним слугам». Тому громадянському суспільству ще доведеться проводити акції як на захист Антоненка, Кузьменко і Дугарь (як-от сьогодні, 20 липня, о 19:00), так і з вимогою реального розслідування справ.

Коментарі: 0

Залишити відповідь